13. 12. 2017. у Дому ученика средњих школа Крагујевац организовано је Књижевно вече посвећено нашем нобеловцу Иви Андрићу. У циљу неговања аутентичких вредности у васпитном- образовном процесу наши ученици су својим креативним ангажовањем, како литерарним тако и глумачким умећем обележили јубилеј 125 година од рођења Иве Андрића.

Сида је једна од опаких болести за коју се нажалост последњих година може чути јако често. Данас у свету има око 33 милиона људи који живе са овом болешћу, а око 2 милиона које је ова болест савладала. Млади су најрањивија популација и сваки дан се HIV-ом зарази око 700 хиљадa људи који су у старосној доби од 16 до 24 године. Чланови литерарне, ликовне и новинарске секције заједничком сарадњом обележили су овај дан у Дому ученика средњих школа Крагујевац. Велики број ученика се одазвао и тако имао прилике да чује доста корисних чињеница о овој болести. Циљ предавања је био упознавање, превенција и начин  преношења ове болести. Захваљујући доброј организацији и заинтересованости ученика, свако од нас је стекао ново знање. На самом почетку нам је ученица Анђела Орловић објаснила битне чињенице које ова болест носи, а затим су јој се придружили  ученици Милица Митовић и Владимир Пешић који су својим ангажовањем обележили Светски дан борбе против сиде. Крај предавања је обележила друштвена игра, где свако поље носи са собом питање везано за сиду. Сваки ученик који је присуствовао, радио је анкету на тему „Колико знам о AIDS-у?“, где су ученици могли да провере своје знање. Анкета је имала 28 питања, где је од 28 анкетираних ученика, 17 њих одговорило тачно на више од 20 питања; дакле можемо закључити да је више од половине имало изузетне резултате и да је предавање испунило свој циљ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2113676825312788&id=175696982444125

 

  • 27.11. 2017. у Дому ученика средњих школа Крагујевац организовано је Књижевно вече у част Миодрага Лазаревића, васпитача из Пољопривредне школе са домом ученика ,,Соња Маринковић, Пожаревац. Наш гост, романсијер, песник, афористичар, приповедач, новинар, представио је своја нова књижевна остварења, роман ,,Бања“ и збирку шаљивих прича ,,Ласаће комендија“. Ученици и васпитачи Дома присуствовали су Књижевној вечери. Овим поводом, наши ученици Милица Митровић и Давид Костић презентовали су како своје литерарне радове тако и сажетке ранијих књижевних остварења аутора.

Популарни телевизијски шоу „ Твоје лице звучи познато“, у коме познате личности имитирају домаће и светске музичке звезде, импровизован је у нашем Дому под називом „Домско лице звучи познато“. Искористили смо ову прилику да узвратимо позив и угостимо наше другаре и њихове васпитаче из Дома ученика средњих школа Јагодина. Водитељке програма, Александра Маскимовић и Милица Митровић, имале су част да отворе ово забавно вече и најаве првог такмичара. Стручни жири је био ту да донесе одлуку ко је током вечери извео најбољу имитацију. Чланови жирија овога пута били су : Стефан Ковачевић, фронтмен крагујевачког бенда '' Forever storm’’ , Данијела Сагић , стручни сарадник Дома, која већ дуги низ година води плесну групу и председник домске заједнице, Владимир Пешић. Сви наступи су са нестрпљењем очекивани. Трема није била присутна ни код кога, већ је владала опуштеност и добро расположење. Публика је све време бодрила такмичаре , па је сваки наступ био награђен громогласним аплаузом. У паузи, када је стручни жири доносио одлуку, домци су имали прилику да учествују у караокама, запевају и смање тензију пред проглашење победника. У овом случају публика је била жири, а њихов аплауз гласови. Кристина Главчић, ученица 5. васпитне групе, је својим предивним гласом зарадила највећи аплауз и тако однела победу у караокама. Уследило је проглашење победника, које су сви жељно и нестрпљиво ишчекивали. Треће место, заузела је Милена Влајић, која је имитирала Светлану Цецу Ражнатовић. Друго место припало је Лазару Марићу, за имитацију Срећка Кречара. Прво место освојио је ученик јагодинског дома, Немања Стевић, и то имитацијом Момчила Бајагића Бајаге. Победници су награђени тортама , у којима су уживали и славили. Након забавног програма уследила је журка за све ученике. Овај 28. новембар ће нам остати у лепом сећању , јер су га обележили дружење и добар провод.

Александра Јанкоски, новинарска секција Дома

 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2111680542179083&id=175696982444125

 

Конференција   '' Васпитни рад у домовима ученика средњих школа Републике Србије 2''.  , Дивчибаре
 
Oвог викенда од 17. – 19. 11. 2017. године, на Дивчибарама је у организацији Друштва за унапређивање образовања и васпитања ИЕП,  одржана конференција '' Васпитни рад у домовима ученика средњих школа Републике Србије 2''.  Васпитачи нашег Дома , представили су се са две теме: '' Ефикасније коришћење слободног времена у Дому ученика средњих школа Крагујевац''
( извештај у вези акционог истраживања) и '' Стандард ученика са акцентом на исхрану ''.  У делу постер секције приказан је постер  '' Исхрана у Дому ''